Izbornik Zatvoriti

O nama

NAŠA IDEJA

Vinarska filozofija

Vino se pravi u vinogradu.

Priroda ima svoje zakone koji su iznad svih drugih. Njih moramo da poštujemo.

U vinarstvu i vinogradarstvu ništa ne ide brzo i lako. Svaki korak zahteva razmišljanje, planiranje, viziju… I mnogo ljubavi za ono što se radi.

NAŠA ISTORIJA

Vinarska tradicija

Tržac je malo župsko selo u kome je, verovatno, najveća koncentracija vinarija na jednom malom mestu. Među njima se nalazi i Vinarija Živkovića. Začetnik loze Živkovića u selu Tržac, Živojin Živković, potiče iz župskog sela Drenča u kome je od malena imao dodir sa vinogradom i vinom.

Završio je Poljoprivrednu školu u Aleksandrovcu i učestvovao u podizanju školskog vinograda krajem 19-og veka. Bio je jedan od začetnika sadnje čokota kalemljenih na podlozi mantikola i riparia. Za kalem koji je sam nakalemio i posadio i koji je u prvoj godini pustio lastar dug 3.5m (što je za tadašnje sorte bilo nemoguće), dobio je bakarnu ledjnu prskalicu na poklon od Poljoprivredne škole.

U dotadašnjim vinogradima Živkovića čokoti su uglavnom bili nekalemljeni, bez podloge (ramon, gotovanka, bela rada, potopnice itd).

Ženidbom sa Jelisavkom, ćerkom priznatog domaćina Milenka Dačkovića 1898. godine, Živojin se seli u selo Tržac na miraz kod tasta. Povratkom sa Solunskog fronta 1918. godine, ubrzano širi postojeće površine vinograda sadnjom novih sorti kalemljene vinove loze, uglavnom prokupca.

Površina od oko 5.5ha pod vinogradom omogućila je Živkovićima veliko širenje porodičnog podruma i povećanje količine dobijenog vina. Najveći kupci tog vina bili su Vlajko i Desimir Bugarinović, u to vreme poznati trgovci i kafandžije iz Užica koji su karavanima sa mešinama na konjima i buradima na kolskim zapregama prevozili vino iz Tržca preko planine Goč ka Užicu.

Oko 1935. godine Živojinov sin Radoslav preuzima posao sa vinom i započinje saradnju sa Milivojem Petrovićem iz sela Zalogovac, vlasnikom kafane ‘SRPSKA KRUNA’ u Kruševcu sve do 1950. godine.

Početkom 1953. godine Mijalko Perišić, trgovac vinom iz Kosjerića, otkupljuje velike količine vina. Ta saradnja je brzo prekinuta zbog agrarne reforme, koja nam drastično smanjuje posed pod vinovom lozom. Živkovići u nadolazećim godinama nastavljaju sa podizanjem novih zasada vinove loze na parcelama koje kupuju polako povećavajući proizvodnju vina.

Vinarija Živkovića danas raspolaže sa sudovima zapremine oko 31000l u svom podrumu i obradjuje vinograde pod površinom od oko 2ha. Najveći procenat sortimenta vinove loze uzgajane u našim vinogradima danas čini TAMJANIKA, ITALIJANSKI RIZLING, PROKUPAC, VRANAC i BOJADISER ŽUPSKI.

I evo danas spajamo tradiciju i stečeno iskustvo dugo oko 140 godina sa najnovijim trendovima i dostignućima u vinogradarstvu i vinarstvu sa nadom da nećemo izneveriti svoje očeve, dedove i pradede i da smo dostojni nositi njihovo prezime…