Изборник Затворити

О нама

НАША ИДЕЈА

Винарска филозофија

Вино се прави у винограду.

Природа има своје законе који су изнад свих других. Њих морамо да поштујемо.

У винарству и виноградарству ништа не иде брзо и лако. Сваки корак захтева размишљање, планирање, визију… И много љубави за оно што се ради.

НАША ИСТОРИЈА

Винарска традиција

Тржац је мало жупско село у коме је, вероватно, највећа концентрација винарија на једном малом месту. Међу њима се налази и Винарија Живковића. Зачетник лозе Живковића у селу Тржац, Живојин Живковић, потиче из жупског села Дренча у коме је од малена имао додир са виноградом и вином.

Завршио је Пољопривредну школу у Александровцу и учествовао у подизању школског винограда крајем 19-ог века. Био је један од зачетника садње чокота калемљених на подлози мантикола и рипариа. За калем који је сам накалемио и посадио и који је у првој години пустио ластар дуг 3.5м (што је за тадашње сорте било немогуће), добио је бакарну ледјну прскалицу на поклон од Пољопривредне школе.

У дотадашњим виноградима Живковића чокоти су углавном били некалемљени, без подлоге (рамон, готованка, бела рада, потопнице итд).

Женидбом са Јелисавком, ћерком признатог домаћина Миленка Дачковића 1898. године, Живојин се сели у село Тржац на мираз код таста. Повратком са Солунског фронта 1918. године, убрзано шири постојеће површине винограда садњом нових сорти калемљене винове лозе, углавном прокупца.

Површина од око 5.5ха под виноградом омогућила је Живковићима велико ширење породичног подрума и повећање количине добијеног вина. Највећи купци тог вина били су Влајко и Десимир Бугариновић, у то време познати трговци и кафанџије из Ужица који су караванима са мешинама на коњима и бурадима на колским запрегама превозили вино из Тржца преко планине Гоч ка Ужицу.

Око 1935. године Живојинов син Радослав преузима посао са вином и започиње сарадњу са Миливојем Петровићем из села Залоговац, власником кафане ‘СРПСКА КРУНА’ у Крушевцу све до 1950. године.

Почетком 1953. године Мијалко Перишић, трговац вином из Косјерића, откупљује велике количине вина. Та сарадња је брзо прекинута због аграрне реформе, која нам драстично смањује посед под виновом лозом. Живковићи у надолазећим годинама настављају са подизањем нових засада винове лозе на парцелама које купују полако повећавајући производњу вина.

Винарија Живковића данас располаже са судовима запремине око 31000л у свом подруму и обрадјује винограде под површином од око 2ха. Највећи проценат сортимента винове лозе узгајане у нашим виноградима данас чини ТАМЈАНИКА, ИТАЛИЈАНСКИ РИЗЛИНГ, ПРОКУПАЦ, ВРАНАЦ и БОЈАДИСЕР ЖУПСКИ.

И ево данас спајамо традицију и стечено искуство дуго око 140 година са најновијим трендовима и достигнућима у виноградарству и винарству са надом да нећемо изневерити своје очеве, дедове и прадеде и да смо достојни носити њихово презиме…